Over ons

De vereniging heeft zich tot doel gesteld om het ouderwetse ambacht “omroepen” uit te dragen en te promoten opdat het niet verloren gaat.

Hoewel ze tegenwoordig uit het dagelijkse straatbeeld zijn verdwenen, zijn ze er nog steeds. Mensen met een hang naar vervlogen tijden, cultuurfreaks, die het omroepen als een roeping zien, een vak waarbij creativiteit en acteertalent een grote rol spelen. Zij verkondigen graag aan een groot publiek wat er zich allemaal afspeelt en waar zij vandaan komen.

Deze omroepers, een twintigtal, hebben zich verenigd in het gilde “Eerste Vereniging Stads- en Dorps Omroepers Nederland.

 Nostalgie en folklore

De omroepers gaan gekleed in historische kostuums of ouderwetse pakken. Sommigen uitgedost als in de 17e eeuw, anderen met kleren van rond 1900-1930. Zij beschouwen zich als de ambassadeurs van hun woonplaats en worden voornamelijk ingezet bij allerlei festiviteiten, openingen van gebouwen of winkels, braderieën en andere speciale gelegenheden.

 Steeds meer gemeenten stellen weer een dorps- of stadsomroeper aan om nieuws bij bepaalde gelegenheden toch wat meer op te laten vallen in de dagelijkse stroom van informatie die op ons afkomt. Want één ding is zeker:

 

Eénmaal een omroeper gezien en gehoord en je vergeet het nooit meer.

 

Veel plezier toegewenst bij het bekijken van onze website