Broederschap der Lage Landen

Broederschap van Bellemannen / Omroepers der Lage Landen

In 2008 kreeg de vereniging het verzoek van een Nederlandstalige Belg, of hij met concoursen van onze vereniging mee kon doen. De statuten zijn daarop nageslagen en omdat daarin staat dat de roep in verstaanbaar Nederlands omgeroepen moet worden, stond eigenlijk niets in de weg om hem toe te laten.

Echter er kwam een klein probleem om de hoek heen kijken en dat was; stel dat deze omroeper met meerdere concoursen meedoet en telkens bovenaan eindigt, is hij dan, als Belg, Nederlands kampioen? Dit was en is voor de meeste Nederlandse omroepers toch moeilijk te aanvaarden. Daar moest wat op gevonden worden.

Op de ledenvergadering in Enkhuizen (2008) werd besloten om een samenwerking te bewerkstelligen, een soort broederschap, alwaar Belgen de gelegenheid kregen om deel te nemen aan onze concoursen. In de ALV werd toen een akkoord bevonden om buitenlandse Nederlandstalige omroepers mee te laten doen.

U zult denken, meer Nederlandstalige buitenlanders als Belgen zijn er niet. Niets is minder waar! Want hetzelfde jaar kwam er een verzoek vanuit Holland, Michigan (een staat in Amerika) van John Karsten. Deze vroeg of er in de periode, dat hij in Nederland was, concoursen werden gehouden en of hij daaraan kon deelnemen. Doordat de leden op de vergadering toegestemd hadden, stond deze Nederlandstalige Amerikaan niets meer in de weg. In Harderwijk en Sas van Gent was deze Nederlandse Amerikaan aanwezig en deed mee.

In Sas van Gent waren er nog twee Belgen extra, op verzoek van Wim de Smit.
Daar gaven buiten Guy Vandendriessche ook Gerard Vercauteren uit Temse en Jan de Smet uit Assenede acte de presente. Het is Gerard Vercauteren schijnbaar goed bevallen en ook hij heeft zich, naast Guy en John Karsten, opgegeven voor de Broederschap.

Sindsdien heeft de vereniging twee gezichten en twee kampioenschappen:

1. EVSDON Eerste Vereniging van Stads- Dorps Omroepers Nederland.

2. Broederschap van Bellenmannen / Omroepers der Lage Landen.

In de competitie gaat het als volgt. Elk concours telt voor zowel het Kampioenschap van de “Broederschap van Bellemannen / Omroepers der Lage Landen” als voor het Nederlands Kampioenschap. Voor het Nederlands Kampioenschap zullen de buitenlandse deelnemers er tussenuit gefilterd worden.
Omroepers, die niet deelnemen, krijgen 1 punt meer dan de laatst geplaatste omroeper. Dit geldt voor zowel het Kampioenschap van de Broederschap van Bellemannen / Omroepers der Lage Landen als voor het Nederlands Kampioenschap.