U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Wim de Smit, dorpsomroeper van Nisse, gem Borsele

Als omroeper van de gemeente Borsele kom ik op de gekste, of beter gezegd, de leukste plaatsen. Zo ben ik ook naar de Open Amerikaanse Kampioenschappen 'Town Crying' tijdens het Tulip Festival in Holland, Michigan geweest. De uitslag was al van te voren duidelijk Ik zou de op 1 na beste Nederlandse omroeper van het toernooi worden. U raad het al: er deden maar twee Nederlanders mee.

k ben in 2004, begonnen toen het 25 jarig jubileum van het schaapscheerderfeest in Nisse werd gevierd.

 Iedereen verkleedde zich in een historisch kostuum en men zei toen: 'jij hebt altijd zoveel praats, word jij maar de dorpsomroeper'. Ik antwoordde toen heel stellig: 'Als ook maar iemand mij uitlacht, dan trek ik dat pak meteen weer uit'. Maar er heeft nog steeds niemand gelachen en inmiddels is het omroepen echt een beroep voor mij geworden.

 Ik treed op als zijnde een omroepende mosselman, maar ik heb ook nog zo’n 14 andere kostuums.

Kinderen snappen het soms niet helemaal en noemen mij, als ze mij in een middeleeuws pak zien, bijvoorbeeld Piet Piraat. Ik leg ze dan uit wat ik wel precies doe en dat vinden ze reuze interessant. Helemaal als ze met de bel mogen klingelen of op mijn toeter mogen blazen.

 Dorpsomroepers waren, voor de radio er was, van essentieel belang voor het verspreiden van nieuws. Tegenwoordig is een omroeper vooral een ambassadeur van zijn dorp, stad of gemeente. Het was geen best betaalde baan en daarom hadden omroepers vaak meerdere beroepen tegelijk. In de Betuwe had een omroeper bijvoorbeeld vaak een ratel, zodat hij als bijbaantje de vogels uit de boomgaarden deed verjagen.

 k ben lid en tevens de presentator van het Omroepersgilde E.V.S.D.O.N.

 Wim de SmitWim de SmitOns streven is dat elke stad of dorp weer zijn eigen omroeper krijgt.

In Zeeland zijn er inmiddels vier omroepers, te weten: Marco van Avermaete in Phillipine, Johnny de Maertelaere (inmiddels overleden) in IJzendijke, Cees Blaeke in Sluis en ikzelf in Nisse natuurlijk.

 Denkt u, nou dat wil ik in mijn stad of dorp ook wel doen, neem dan of contact op met mij via: 06-23759875, of via het secretariaat van ons gilde.

 k hoop u op één van de concoursen te mogen begroeten.

 

Tot dan verblijf ik,

Dorpsomroeper van Nisse, gemeente Borsele,

 Wim de Smit, (alias Willem de Zeeuwse babbelaar)Wim de SmitWim de Smit

 

I

   Mijn video pagina