U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Henk Bijlsma, stadsomroeper van Bolsward

Hoort, Hoort, Zegt het voort!
 

Bolsward is dé Hanzestad aan de A7, en tevens één van de elf Friese steden. De stad Bolsward is ontstaan op een drietal terpen, waarvan de eerste dateert van voor het begin van de jaartelling. In Bolsward staat dan ook een grote verzameling historische gebouwen. Een voorbeeld hiervan is de Broerekerk. Dit oudste gebouw van de stad is in 1980 helaas deels verwoest door een brand. Recent is de robuuste Middeleeuwse ruïne gerestaureerd en voorzien van een unieke glazen overkapping. De kerk vormt nu een exclusief, licht en sfeervol podium voor allerhande activiteiten.

De Broerekerk is zeker niet de enige bezienswaardigheid in Bolsward, ook de Martinikerk en het monumentale Stadhuis zijn zeker een bezoekje waard. Er kan echter ook heerlijk gewandeld worden in de historische binnenstad met haar pittoreske grachtjes. alwaar de middenstand ruim aanwezig is met een groot assortiment aan verscheidenheid aan winkels. Bolsward huisvest een paar grote namen: Sonnema Berenburger komt uit Bolsward, de brouwerij van Us Heit staat in deze mooie stad maar ook internationale namen als United Coffee (v.h. Drie Mollen) en Hochwald (v.h. Nestlé) zijn in Bolsward gevestigd.

 

Hier in deze Hanzestad is Henk Bijlsma sinds de herfst van 2007 stadsomroeper. In deze functie is hij het visitekaartje van de stad Bolsward geworden. Bij verschillende gelegenheden wordt Henk ingezet om te doen waar hij goed in is: omroepen. Zoals hij het zelf zegt: “Alles uit de eerste hand, sneller dan PC of krant!”

Naast het omroepen in stad en land wordt Henk ook ingehuurd bij bruiloften en partijen om daar om te roepen of met witte duiven het feest gestalte te geven.

Henk is geboren in Winsum (1950) doch getogen in Bolsward waar hij al meer dan 50 jaar woont.

 

Met zijn gezin bewoont hij één van de laatste stadsboerderijen van Bolsward: een Rijksmonument uit 1709 dat gebouwd werd door de old-burgemeester Sipke Jans Monsma. Toen nog als buitenplaats met siertuinen, vijvers en grachten. Het boerderijtje draagt de naam Monsmastate, in de volksmond Ut Slotsje. De bijbehorende grote schuur is ingericht als “klein boerenmuseum” met een zelf samengestelde collectie van boerengereedschap en -kleding. Bezichtiging is steeds in overleg mogelijk.

Henk is lid van de landelijke vereniging van omroepers, de E.V.S.D.O.N. en neemt ook deel aan concoursen. In 2009 werd hij tweede. Dat was een mooie opmaat voor het resultaat in 2010. Toen mocht Henk zich kampioen van Nederland en van de Broederschap van Bellemannen / Omroepers der Lage Landen noemen, een prachtige prestatie in korte tijd behaald!
Afgelopen jaar, in 2011, werd hij bij beide kampioenschappen derde in het algemeen klassement.

Door zijn uitstraling, duidelijke stem en gevatte teksten is hij een waar begrip binnen het omroepersgilde geworden.

Henk maakt gebruik van de bel die wijlen dorpsomroeper Freek Schakel uit Tjerkwerd ooit gebruikte. In zijn uniform heeft Henk de statige uitstraling van iemand die iets te zeggen heeft. Hij weet altijd het publiek te binden.
Henk roept altijd vol verve zijn Bolswarder Roep, waarin al het moois van zijn stad naar voren wordt gehaald:

 

Stadsomroeper in geel en zwart
Ik groet u, namens mooi Bolsward!
1 van de Friese Elf steden
Hanzestad met rijk verleden


Titus Brandsma, Gysbert Japikx
Schreven in Bolsward hun geschied’nis


Waar langs statige koopmanshuizen
De lievelijke grachtjes kruizen
Martinikerk en de Broerekerk
Het Stadhuis, een waar meesterwerk

Wij maken het slokje van hoog’ kwaliteit
De Frysk Hinder Wiskey en bier van us Heit
De friese traditie, wij leven haar na
In de bereburger van us Sonnema!
Voor ’t roepen een slokje, ’t is goed voor de keel
het maakt de stem warm maar neem niet teveel!

Al had ik een penthouse in ‘t mooie Parijs
In New York of Bangkok een prachtig paleis
Het zou mij geen enkele voldoening geven
Want zonder mijn Bolsward kan ik niet leven!

Stadsomroeper in geel en zwart
Ik groet u, namens mijn Bolsward!
Geen sms en ook geen meel
Maar met de stem, traditioneel…
Mijn nieuws is altijd actueel

 

Wilt u ook de stadsomroeper van Bolsward op bezoek bij uw activiteit?

Helaas is Henk wegens ziekte dit jaar niet beschikbaar.

Bel dan tel. 0515-575121

of e-mail:Henk Bijlsma

 
 
Mijn foto pagina