U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Harrie van Doormaal, omroeper van Haghorst

 

Haghorst is een prachtig ontginningsdorp, gelegen aan de poort van de Kempen, tussen de drie bekende dorpen Hilvarenbeek, Oisterwijk en Oirschot.

 Haghorst, een dorp aan het Wilhelmina-kanaal met zijn stuw en schutsluis, nergens zo mooi gesitueerd en in zijn geheel opgaand in de natuur eromheen. Men kan dan ook genieten van het schutten van de boten en de jachten. Met veel natuurschoon in de omgeving zoals bosgebied 't Stuk en landgoed De Baest, veel landweggetjes en goede fietspaden.

 Harrie van DoormaalHarrie van DoormaalHaghorst is een hechte gemeenschap. het is vooral bekend vanwege het jaarlijkse evenement 'Haghorsts Spektakel'. Dit vindt altijd plaats in het laatste weekend van de bouwvak regio Zuid. Het is een driedaags feest, waaraan zo'n 600 mensen als vrijwilliger hun medewerking verlenen. De braderie op zondag is een waar hoogtepunt. 

Daarbij zijn onder meer activiteiten als het Nederlands kampioenschap gazonmaaier racen, luchtacrobatiek, de Hollandse muziek middag en het jaarlijks terugkerende straattheaterfestival te zien. Meer informatie hierover is te vinden op www.haghorstsspektakel.nl.

 Sinds zo'n 10  jaar heeft Haghorst een eigen dorpsomroeper. Harrie van Doormaal, roepnaam Driekske de Roeper, is 'in dienst' van de Commissie Kleine Kern Haghorst en luidt zijn tekst in met een zelf ontworpen houten ratel. Hij gaat gekleed in een sober Brabants werkkostuum en blank geschuurde klompen.

Harrie is een omroeper zonder fratsen en verkondigt zijn roep met welluidende stem.

 

 

Enkele citaten uit zijn roep:
'Boeren, burgers en buitenlui. Hoort, hoort. Ik ben Driekske, de dorpsomroeper van Haghorst, het mooiste plekje van Brabant waar het Wilhelminakanaal doorheen loopt, dat begin jaren twintig gegraven werd.

Een kerndorp, een ontginnersdorp met zo'n 900 inwoners, gelegen bij sluis 4.

En ik zeg: 'Wie in Haghorst vertoeft, heeft het gastvrije Brabant geproefd'. Daarom roep ik met trots: 'een kern waar pit in zit.'

 

Houdoe en tot ziens in Haghorst.