U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Maltezer aardappels

Gepost 2015/04/22

Harmen de Vries

 

Poetische Malta-s op Leeuwarder vrijdagmarkt


Afgelopen vrijdag 3 april 2015 (Goede Vrijdag) zijn de nieuwe Malta-aardappelen voor het eerst te koop aangeboden op de Leeuwarder weekmarkt:. De eerste piepers, verpakt in speciaal ontworpen jute zakjes, werden ’s morgens om tien uur aangeboden aan Sjoerd Feitsma, de loco-burgemeester van Leeuwarden, en Gerrit Krol, burgervader in Het Bildt. 

Fotograaf Ruben van Vliet
 
In het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 startte de stichting De Bildtse Aardappelweken in samenwerking met literair tijdschrift De Moanne het project ‘Poetic Potatoes’. Vier jaar lang worden in september Friese gedichten in met Bildtse pootaardappelen gevulde zakken richting Malta verscheept. De daar uitgegroeide Malta’s worden, voorzien van een ‘geoogst’ Maltees gedicht, verhandeld op de markt. Daarnaast worden ze in een aantal samenwerkende supermarkten verkocht. De jute zakjes zijn verkrijgbaar in een beperkte oplage. Agrico is betrokken bij dit project als leverancier van het pootgoed voor de Malta-aardappelen. Daarnaast importeert Agrico, na de oogst op Malta, de opbrengst vervolgens weer naar Nederland. 
 
Met de culturele activiteit ‘Poetic Potatoes’ wordt de economische band met Valleta (Malta), ook Europese culturele hoofdstad in 2018, onderstreept. Al meer dan 150 jaar wordt er jaarlijks in Noordwest Fryslân gegroeid kwaliteitspootgoed naar Malta geëxporteerd en vanaf half maart komt een deel van de hieruit gegroeide oogst terug naar Nederland. Daarnaast zijn zowel Fryslân als Malta officieel tweetalig en kennen beide een bloeiende poëziecultuur.
 
Het project kent twee onderdelen: literaire gedichten in de Friese, Bildtse en Maltese taal met een Nederlandse en Engelse vertaling en gedichten van basisscholen uit de provincie die in dezelfde talen geschreven en vertaald worden. Op deze manier komt poëzie letterlijk de keuken van huishoudens binnen en ontstaat er een uitwisseling tussen basisschoolkinderen in beide gebieden. Daarnaast wordt gewezen op het belang van de aardappel in het dagelijks leven en de innovatieve akkerbouw. 
Het project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân. Meer informatie staat op www.baw2018.nl en www.2018.nl.
 
Jan van Hoogen was afgelopen vrijdag namens Agrico aanwezig bij de overhandigingsplechtigheid in Leeuwarden. Er zijn die middag vele zakjes verkocht! Ook was er veel pers aanwezig. 
 

 

http://www.agrico.nl/nieuws-and-media/pers-nieuwsberichten/390-poetische-malta-s-op-leeuwarder-vrijdagmarkt