Geen categorie

Marco van Avermaete, omroeper van Philippine

 

Tijdens de Mosselfeesten van 2006 was er een omroepersconcours in Philippine. Niet velen van ons hadden zo’n spektakel al gezien en de voorzitter van de Stichting Mosselfeesten, Frank Wiskerke, zag er wel iets in om een eigen stadsomroeper te hebben.
Kort na de Mosselfeesten zij wij in overleg geweest en vroeg hij mij of ik deze functie in Philippine wilde bekleden.

k zal me even voorstellen: Ik ben Marco van Avermaete, geboren in 1968, administrateur van beroep en amateurtoneelspeler als één van mijn hobbies.Marco van AvermaeteMarco van Avermaete
Vanaf dat moment ben ik regelmatig als er iets bijzonders te gebeuren staat inadsomroeper aanwezig.

Eerst beperkte zich dit tot de Stichting Mosselfeesten, maar later maakten ook de Dorpsraad, de Middenstandvereniging en de VVV gebruik van mijn diensten.

Men vroeg mij ook om lid te worden van het gilde en dat heb ik toen gedaan. Ik was echter niet van plan om aan concoursen deel te nemen. Maar toen de concoursagenda Sas van Gent aandeed kon ik niets anders doen dan gewoon deelnemen en dat doe ik met veel plezier. Je leert ook veel van de collega´s.

 

Maar genoeg over mij, nu iets over Philippine.
Stadswapen PhilippineStadswapen PhilippinePhilippine kreeg in 1505 stadsrechten en alles over de geschiedenis van Philippine is te vinden op historiephilippine.nl .

In het begin was het een garnizoenstad, maar met het verdwijnen van de legers verdween ook de rijkdom uit Philippine.

Deze kwam pas terug met de mosselvangst en Philippine werd het mosselcentrum van Nederland!

Toen Philippine werd afgesloten van de open zee, met de afsluiting van de Braakman dreigde Philippine verloren te gaan.

Echter het was Arie Wiskerke, wiens beeltenis hier te zien is, een mosselvisser die een restaurant begon en de basis legde van het hedendaagse Philippine, namelijk een stadje met restaurants waarin het goed en rustig leven is.

 

Het jaarlijkse hoogtepunt is het laatste weekend van augustus wanneer de Mosselfeesten plaatsvinden en natuurlijk zult u mij daar ook tegenkomen in mijn oude kostuum en waarschijnlijk zult u mij ook wel horen.Arie WiskerkeArie Wiskerke

Plannen zijn er volop, maar voorlopig is het nog even afwachten of ze gerealiseerd worden, maar de oude stadswallen willen we in ere herstellen.

Kijk hoe de Zeeuwen leven en kom genieten van ons zilte genot kom naar Mosselstad nummer 1, Philippine.

Impressie van de MosselfeestenImpressie van de Mosselfeesten

Marco van AvermaeteMarco van AvermaetePhilipsplein en kioskPhilipsplein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *